Diferenta dintre politica si conducerea unei tari

Politica este un fel de filosofie a guvernarii. Un fel de teoretizare a ceea ce nu poate fi pus niciodata in practica in totalitate. Politica este o doctrina autoimpusa de partide, dar doctrinele sunt facute pentru a fi incalcate, criticate, dezbatute, schimbate, adaptate, uitate, abandonate, adoptate si iar abandonate. Doctrinele sunt trecatoare si nu poti avea incredere in ele la fel cum nu poti avea incredere nici in politica. Pentru ca politica spune multe, dar nu face mare lucru.

Modul in care se conduce o tara este total diferit. Daca vrei sa conduci cu adevarat o tara, nu ai foarte mult timp de politica. Da, este important pentru orice oficial sa participe la diferite evenimente si intalniri protocolare, sa apara in emisiuni televizate si sa ajunga din cand in cand sa faca bai de multime. Dar asta cu masura. In rest, o persoana care conduce o tara trebuie sa lucreze non stop la a tine sub control atat de multe structuri si de a lua coerent atat de multe decizii cu asumarea a tot atatea responsabilitati.

Politica este insa absolut necesara. Practic, prin politica se reuseste apropierea omului de rand de complicatele probleme care stau la baza conducerii unei tari. Atata timp cat vorbim de democratie, oricine are dreptul sa cunoasca si sa inteleaga in mare care sunt lucrurile importante pentru tara lui si ce anume trebuie sa urmareasca atunci cand voteaza. Dar asta nu i-o poate spune decat educatia!

No comments

Random Posts

3/random/post-list