Europarlamentarul Victor Negrescu: Șansele României de aderare la Schengen în 2023 „au crescut simțitor” - 3 scenarii posibile

 

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) susține că mai există trei scenarii posibile pentru ca România să obțină o decizie favorabilă în privința aderării la Schengen până la sfârșitul acestui an. Anunțul eurodeputatului PSD vine înaintea ședinței Consiliului Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare, unde se va discuta despre extinderea Spațiului Schengen.

El a explicat că „șansele au crescut simțitor" după ce premierul Olandei - Mark Rutte dorește să ajungă în conducerea NATO și are nevoie de sprijinul României și Bulgariei. Rutte se află pe lista scurtă a favoriților chiar în fruntea acesteia pentu funcția de top în NATO. Potrivit unor oficiali NATO, Rutte este un "bun negociator" și un "premier experimentat". Rutte, în vârstă de 56 de ani, a stat în fruntea guvernului de la Amsterdam timp de 13 ani și are o bogată experiență. Actuallul premier olandez nu și-a ascuns dorința de a fi numit în fruntea NATO.

„Toate aceste variante depind de evoluțiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental. În contextul impasului existent în formarea unei noi majorități guvernamentale în Țările de Jos dar și a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experții olandezi, ne putem aștepta ca premierul în exercițiu, Mark Rutte, candidat la șefia NATO, unde are nevoie de sprijinul țărilor noastre, să susțină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei.În acest context general, dar și în raport cu discuțiile pe care le-am avut recent în Austria și cu reprezentanții instituțiilor europene la cel mai înalt nivel, șansele României de a adera la spațiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simțitor. Invit astfel pe toți cei care caută să politizeze subiectul să acționeze cu prudență și diplomație, și să ajute în mod dezinteresat astfel încât acest obiectiv central al României să fie îndeplinit", a menționat Victor Negrescu.

Prima variantă posibilă prezentată de Negrescu presupune o aprobare tacită, printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE.

„Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul", a precizat V. Negrescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

A doua variantă se referă la un vot politic în Consiliul JAI , fie în Consiliul European. 

„Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene", a explicat europarlamentarul PSD.

Ultimul scenariu propus de Negrescu ia în calcul un Consiliu UE extraordinar pe tema Schengen.

„Varianta 3, evaluată de instituțiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect. Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România", a mai afrmat Negrescu.

Anunțul lui Negrescu vine după ce ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că șansele aderării la Schengen sunt foarte mici pentru România la Consiliul pe Justiție-Afaceri Interne din 4-5 decembrie. Acesta a lansat o variantă posibilă dacă va fi o reuniune extraordinară pe Schengen după 6 decembrie. Și Predoiu a invocat amânarea pronunțării din partea Olandei din cauza formării noului guvern după alegerile parlamentare din 22 noiembrie, câștigate de partidul de extremă dreaptă PVV. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a precizat că este posiblă însă o reuniune extraordinară a Consiliului JAI pe problema Schengen.

 

 



de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list