Tensiuni uriașe: unsprezece nave chineze au fost detectate în jurul Taiwanului

 

În cele 24 de ore care au precedat ora 06:00 a dimineţii de miercuri (22:00 GMT marţi), China a trimis 15 avioane militare, 11 nave de război, precum şi un balon în jurul insulei, a precizat ministerul.

Alte cel puţin 15 avioane de război chineze au fost detectate de atunci, potrivit aceleiaşi surse.

Acesta este un record de la începutul anului pentru că, în mod obişnuit, între patru şi şase nave chineze sunt detectate în decurs de 24 de ore, potrivit datelor oficiale ale Taiwanului.

În decembrie, 11 nave chineze au fost reperate în jurul Taiwanului, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, câştigate în ianuarie de Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a calificat drept "separatist".

Luni, o navă de supraveghere maritimă chineză şi patru nave ale pazei de coastă chineze au pătruns pentru scurtă vreme în apele din jurul Kinmen, potrivit lui Kuan Bi-ling, şeful Consiliului pentru Afaceri Oceanice din Taiwan.

Această recrudescenţă de activitate se înscrie într-un context de tensiuni exacerbate între Beijing şi Taipei după un incident mortal pe mare ce a implicat o navă a pazei de coastă taiwaneze.

O navă vedetă chineză ce transporta patru persoane s-a răsturnat pe 14 februarie lângă insulele taiwaneze Kinmen în timp ce era urmărită de paza de coastă taiwaneză, ducând la moartea a doi pescari chinezi. Alţi doi membri ai echipajului au fost salvaţi şi sunt deocamdată deţinuţi la Kinmen.

Beijingul a acuzat autorităţile taiwaneze că acestea "caută să scape de responsabilităţile lor şi să ascundă adevărul" asupra acestui incident.

Potrivit declaraţiilor pazei de coastă taiwaneze, nava chineză implicată se deplasa în zig zag, "şi-a pierdut echilibrul şi s-a răsturnat" în încercarea de a scăpa de nava de patrulare.de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list