Război în Ucraina - ziua 774: Zelenski face aranjamente pentru o conferință de pace fără participarea Moscovei LIVE TEXT

UPDATE 21:35

- Trei răniţi în urma atacurilor ucrainene cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie, potrivit Rosatom.

Corporaţia de energie atomică a Rusiei, Rosatom, a acuzat duminică armata ucraineană că a lansat o serie de atacuri fără precedent împotriva centralei nucleare Zaporojie, în regiunea ucraineană cu acelaşi nume anexată de Moscova în septembrie 2022, atacuri în urma cărora au fost răniţi trei angajaţi, dintre care unul grav, transmite Reuters.Într-un comunicat pe site-ul său, Rosatom precizează că nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale şi că nu există daune serioase.

 

UPDATE 19:53

- Fără ajutorul american blocat în Congres, „Ucraina va pierde războiul", avertizează Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, duminică, că ţara sa va pierde războiul în faţa Rusiei dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia îşi intensifică presiunea în estul ţării.

 

UPDTE 19:24

- Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: „Nu putem să ne distrugem anumite sectoare pentru a menţine activitatea în altă ţară vecină"

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa, care va intra în colaps dacă se va continua în acelaşi ritm, în contextul în care asistăm la importuri masive de miere, de multe ori necontrolată, şi la preţuri extrem de scăzute faţă de costurile apicultorilor români, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

 

UPDATE 18:27

- Rusia a bombardat și duminică orașul Harkov, mai mulți civili răniți

Mai multe lovituri rusești asupra unor zone rezidențiale din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina (în nord-est), au rănit duminică 5 civili, potrivit biroului procurorului regional.

Atacurile rusești au lovit o zonă industrială și un parc central din oraș.

 

UPDATE 17:10

- Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, ce se învecinează cu Ucraina, spune că un civil a fost ucis și alți patru au fost răniți, duminică, în urma interceptării unor drone ucrainene, scrie The Guardian.

Potrivit guvernatorului local Viaceslav Gladkov, o femeie ar fi fost ucisă după ce resturile unei drone ucrainene doborâte au lovit mașina cu care se deplasa.

Într-o postare pe Telegram, Gladkov a mai spus că alți patru civili, inclusiv doi copii, au fost răniți după ce apărarea aeriană rusă a doborât patru drone ucrainene în apropierea orașului Belgorod.

 

UPDATE 15:39 -

Situația în jurul Ceasov Yar (est), un orășel situat la vest de Bahmut vizat de asalturile rusești, este „dificilă și tensionată", a afirmat duminică armata ucraineană, care a susținut că rușii au fost „împinși înapoi".

 

UPDATE 14:00 

În timp ce Rusia îşi intensifică atacurile aeriene şi avansează din nou pe câmpul de luptă din Ucraina, opţiunile preşedintelui Volodimir Zelenski cu privire la ce să facă în continuare - şi cu atât mai puţin cum să câştige războiul - variază de la rău la mai rău, arată o analiză din The Washington Post.

 

UPDATE 12:00

Forțele armate rusești au lansat o nouă serie de atacuri în Ucraina, totul în contextul în care șeful Administrației Prezidențiale ucrainene a declarat că loviturile pe care le-a suferit Kievul în ultimele trei săptămâni fac parte din pregătirile Rusiei pentru o ofensivă majoră. Există însă zvonuri însă că marea ofensivă rusească ar putea fi lansată în mai sau iunie, însă loviturile din ultimele zile dovedesc faptul că Moscova vrea să câștige teren, totul pe fondul lipsei de muniție din rândul forțelor armate ucrainene și a moralului scăzut provenit din lipsa ajutoarelor din Occident.

UPDATE 8:40

Washingtonul şi-a avertizează aliaţii că Beijingul îşi intensifică sprijinul pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea de informaţii geospaţiale, pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Bloomberg.

 

UPDATE 8:30

Rusia este acuzată că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni. Trupele ucrainene au declarat pentru The Daily Telegraph că au fost supuse unor atacuri regulate efectuate cu drone de mici dimensiuni care lansează gaze lacrimogene şi alte substanţe chimice, relatează The Guardian.

Folosirea acestor substanţe, cunoscute sub numele de CS, este interzisă pe timp de război, conform Convenţiei privind armele chimice.

Moscova a mai fost acuzată că a folosit arme chimice într-un atac cu drone asupra portului Mariupol în primele etape ale invaziei sale din februarie 2022.

 

UPDATE

Predintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în declaraţiile difuzate sâmbătă că speră ca împreună cu preşedintele elveţian Viola Amherd să stabilească o dată în următoarele zile pentru un summit mondial pentru pace în Elveţia, cu participarea a 80 până la 100 de ţări, informează Reuters.Rusia a spus că o astfel de întâlnire ar fi inutilă fără participarea sa. Atunci când Kievul a propus organizarea unui summit mondial pentru pace, a precizat că Rusia nu va fi invitată.Preşedintele Zelenski a declarat într-un interviu pentru televiziune că el şi preşedintele elveţian ar trebui să cadă de acord asupra unei date şi apoi să transmită invitaţii liderilor mondiali."Ne aşteptăm să avem între 80 şi 100 de ţări". "Acesta este numărul de ţări, cred, care va putea cel puţin să încerce să forţeze Rusia către o pace echitabilă".



de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list