Klaus Iohannis: Sunt foarte bucuros că România se alătură Alianței Solare Internaționale, decizie ce va crește securitatea energetică

 

Klaus Iohannis a susținut duminică, 3 decembrie 2023, o alocuțiune în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianța Solară Internațională, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Șeful statului a afirmat, la evenimentul în cadrul căruia România a aderat la Alianţa Solară Internaţională, că aceasta arată angajamentul ferm al ţării noastre de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie.Preşedintele şi-a exprimat convingerea că, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă şi mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

„Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianței Solare Internaționale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Această decizie importantă va crește securitatea energetică a țării noastre.

Alianța Solară Internațională a fost fondată în marja COP21 la Paris grație eforturilor vizionare ale Indiei și Franței, pentru care suntem cu toții recunoscători.

Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea față de celelalte țări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Sunt convins că, prin aderarea la Alianța Solară Internațională, România va avea o cooperare mai largă și mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianței, precum și cu alte țări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

 

 

„România urmărește să își extindă capacitatea de producere a energiei solare și să îmbunătățească accesul național la energia electrică solară la prețuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianțe precum aceasta, în ceea ce privește finanțarea, dezvoltarea tehnologiei și consolidarea capacității solare. Alăturarea la această alianță va susține România în implementarea obiectivelor ambițioase privind energia solară incluse în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.

Până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

Angajamentul României de a-și crește capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară și va contribui la implementarea Acordului de la Paris.

O ambiție mai mare în domeniul climei se traduce, de asemenea, în mai multe oportunități pentru economia și cetățenii noștri. România intenționează să contribuie la lanțurile valorice globale ale energiei solare și să își sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităților actuale de manufactură ale României în produse conexe.

Cetățenii României sunt deschiși și susțin noile tehnologii de generare a electricității.

Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawați de surse de energie distribuită conectate la rețea, majoritatea covârșitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică.

În plus, România găzduiește la Constanța cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România și din străinătate, toți lucrând în industriile eoliană și solară, inclusiv foști mineri. De asemenea, intenționăm să deschidem noi centre de formare și să le punem la dispoziția cursanților din țările în curs de dezvoltare.

Vă încurajez să lucrăm împreună și să învățăm unii din experiențele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianța Solară Internațională constituie o platformă excelentă în acest sens", a transmis Klaus Iohannis în discursul susținut la evenimentul ce a marcat intrarea României în Alianța Solară Internațională, la Dubai, Emiratele Arabe Unite, potrivit Administrației Prezidențiale.

 de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list