MAE protestează ferm după prăbușirea dronei rusești pe teritoriul României, la granița cu Ucraina - A fost convocat ambasadorul Valery Kuzmin

 

Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie a.c., într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu.

Anunțul MAE vine după ce un mesaj de avertizare RO-Alert a fost transmis populaţiei din zona de graniţă cu Ucraina, din judeţele Tulcea şi Galaţi, despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. În mesaj, cetăţenii au fost avertizaţi să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecţie civilă, iar în lipsa acestora să rămână în casă, departe de geamuri şi de pereţii exteriori.

Dronă rusească, prăbușită în România, după atacul de la Dunăre: crater de 1,5 m adâncime în apropiere de Grindu. Aeronave F-16 survolează zona

Incidentul reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

O dronă rusească s-a prăbușit în România, după atacul de la Dunăre, provocând un crater de 1,5 m adâncime în apropiere de Grindu. După incident, aeronave F-16 au survolat zona.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis joi că a fost găsit un crater de 1,5 metri adâncime, ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene. Anterior, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, în zona Grindu, judeţul Tulcea.

IGSU a emis un mesaj RO-Alert miercuri seara, la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00.

"Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forţele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România. Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţele Tulcea şi Galaţi care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00", a transmis, joi, MApN.

Astfel, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti şi aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spaţiului aerian naţional.

"Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situaţii, o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat la înălţime mică pe un traseu către zona Grindu, din judeţul Tulcea. În baza informaţiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopţii în zonă şi au raportat, în această dimineaţă, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu", adaugă sursa citată.

Potrivit MApN, au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor.

"Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri", se arată în comunicatul transmis de instituție.

 de pe realitatea.net ext
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list