Conflicte diplomatice la nivel religios. Biserica Ortodoxă Rusă amenință Biserica Ortodoxă Română

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în ședința din 29 februarie a.c. ca să extindă în forță teritoriul canonic în Republica Moldova și fostele teritorii românești aflate acum în Ucraina. În Moldova se întărește structura Mitropoliei Basarabiei, iar în Ucraina prin înființarea structurii numite Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.

Cum era de așteptat deciziile au pornit un adevărat tsunami pe tărâm religios în Rusia, Moldova și Ucraina. Cel mai dur a reacționat până acum Biserica Ortodoxă Rusă prin Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse întrunit la 12 martie a.c. sub conducerea Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii.

La acest sinod a participat și Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove, cel care păstorește biserica ortodoxă care ține de Patriarhia Moscovei de pe teritoriul Republicii Moldova și care consideră că e singura biserică ortodoxă care trebuie să existe acolo și care este în conflict deschis cu Mitropolia Basarabiei care ține de Biserica Ortodoxă Română.

Mitropolitul Vladimir s-a plâns la Moscova de „agresiunea" Bisericii Ortodoxe Române

Cazul a fost "judecat" de sinodul bisericii ruse. În Decizia luată s-a atras atenția că s-au încălcat toate canoanele istorice și în termeni foarte duri s-a afirmat că dacă nu revine asupra deciziilor sale Biserica Ortodoxă Română "va suferi consecințe grave":

"A JUDECAT hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 privind înființarea "Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina" și nerecunoașterea valabilității interdicțiilor canonice impuse clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova, acceptate fără scrisori de eliberare către "Mitropolia Basarabiei" a Patriarhiei Române.

Ce prevede decizia BOR care a atras replica violentă a ortodocșilor rușibinecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.reafirmarea faptului că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992.

De menționat că în ultimele luni eparhii întregi din Mitropolia Moldovei (care ține de Moscova) au trecut în masă la Mitropolia Basarabiei (aparține de BOR).



de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list