„Amiază împotriva lui Putin“, protestul care adună mii de oameni la secțiile de vot din Rusia și la ambasade. Coadă și la ambasada Rusiei la București

Cozi mari s-au format brusc la unele secţii de vot din Rusia, într-o aparentă demonstraţie de disidenţă, în timpul alegerilor ce ar urma să confirme menţinerea preşedinţiei ţării de către Vladimir Putin, informează BBC.

Susţinători ai liderului de opoziţie decedat, Aleksei Navalnîi, au lansat un apel către cetăţenii ruşi să se prezinte la vot la prânz, la Moscova şi în alte oraşe, şi să voteze pentru orice alt candidat în afara lui Vladimir Putin sau să îşi anuleze votul. Un bărbat a declarat că este important pentru el să vadă că nu este singur în opiniile sale politice.

Potrivit corespondentului BBC la Moscova, ar fi dificil să se distingă cei care protestează astfel. Ei nu scandează niciun slogan politic şi nu afişează nicio pancartă, pentru că ştiu că dacă vor face acest lucru vor fi arestaţi. Este cam tot ce poate face opoziţia rusă în acest moment, să fie acolo şi să se privească în ochi, să ştie că încă există, transmite corespondentul BBC.

Numărul alegătorilor a crescut de mai multe ori la Moscova, la prânz, la ora locală (09:00 GMT), oră stabilită de opoziţie pentru ca susţinătorii opoziţiei să meargă la secţiile de vot pentru a-şi arăta respingerea faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, care caută să obţină un al cincilea mandat de şef al statului.

Mesaj halucinant de la Donald Trump: "Dacă nu sunt ales, va avea loc o baie de sânge!"

"Pentru amiază împotriva lui Putin (Moscova, districtul Arbat, secția de votare nr. 1), au venit 300 de oameni. Cred că asta e bine. De obicei această secție este mereu goală, cartierul este foarte mic", a declarat pentru Moscow Times un bărbat de 56 de ani, care a dorit să rămână anonim din motive de securitate.

Protestul se desfășoară și Ambasada Rusiei la București

„Ambasada Rusiei, Bucureşti: coada la vot demonstrativă, de protest la ora 12:00, cum a cerut Navalnîi. Din păcate n-avem ruşi la Bucureşti atâţia cât să facă una mai lungă, restul sunt toţi înăuntru în birourile FSB, ori la mall, ori la Slatina la ALRO, firmă în proprietate rusească, unde l-au pus administrator pe tata ministrului Burduja, iar ăsta pesemne că nu le dă voie la protest, are un business de condus şi dividende de dat la acţionari, să finanţeze războiul", a scris un protestatar pe Facebook

Cozi la Ambasadele Rusiei din străinătate

Prezenţa la vot la secţiile de votare din Rusia şi din străinătate a crescut vertiginos în această duminică în timpul acţiunii opoziţiei care se desfăşoară sub numele de "Amiază împotriva lui Putin".

Numai în faţa ambasadei Rusiei din Erevan, la ora 12:00, ora Moscovei (13:00, ora locală), s-au adunat peste 2.500 de persoane, potrivit unei numărători realizate chiar de participanţi şi citate de mass-media independentă Sota.

Printre aceşti alegători s-au numărat şi ruşi cu domiciliul în Georgia, care au călătorit în Armenia vecină cu intenţia de a-şi exercita dreptul de vot din cauza imposibilităţii de a face acest lucru la Tbilisi, care nu are relaţii diplomatice cu Moscova.

Alertă la Ambasada Rusiei din București. Pirotehniștii au intervenit de urgență

Potrivit canalelor azere de Telegram, duminică s-a format o coadă lungă de alegători ruşi la Baku, care au mers la ambasada lor din această ţară din Caucaz.

O activitate neobişnuită a alegătorilor a fost înregistrată şi în legaţiile ruse din două republici din Asia Centrală, Kazahstan şi Kîrgîzstan.

Cozi s-au format și la ambasadele Rusiei din marile orașe europene, printre care Berlin și Geneva.

Iulia Navalnaia a venit la ambasada Rusiei de la Berlin pentru a vota şi a participa la protestul de la prânz

Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse faţă Vladimir Putin care a murit în închisoare, s-a prezentat duminică la ambasada Rusiei la Berlin pentru a vota în alegerile prezidenţiale din ţara sa şi a participa la protestul "Amiază împotriva lui Putin".

Ea a făcut apel înainte de scrutin la susţinătorii săi să meargă la urne în acelaşi moment, duminică la prânz (09.00 GMT), şi să voteze cu orice alt candidat decât Vladimir Putin.Iulia Navalnaia s-a aşezat la coadă în faţa ambasadei, a acceptat să facă selfie-uri cu simpatizanţii, în timp ce nu departe de ea avea loc o manifestaţie împotriva realegerii lui Putin pentru un nou mandat.

Lovitură pentru Dreapta Unită: Biroul Electoral Central respinge înregistrarea formațiunii politice. Ludovic Orban: PSD a contestat la BEC înregistrarea Alianţei



de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list