Tensiuni între SUA și Ungaria: „Nu suntem obligați să tolerăm minciunile, nici măcar din partea preşedintelui Biden”

Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump, contracandidatul republican al lui Biden, în Florida, săptămâna trecută, şi l-a lăudat ca fiind singurul candidat la alegerile prezidenţiale care ar putea pune capăt războiului din Ucraina.

După întâlnirea lor, Biden a declarat, în timpul unei reuniuni de campanie, că Orban "a declarat categoric că nu crede că democraţia funcţionează şi că este în căutarea unei dictaturi", a relatat presa americană.

Ministrul de externe al Ungariei a calificat declaraţia lui Biden drept o minciună şi o "jignire foarte gravă" inclusiv la adresa poporului maghiar care l-a ales de patru ori la conducere pe Viktor Orban.

"Acest mod de gândire al preşedintelui şi al administraţiei democrate împovărează foarte mult relaţia noastră bilaterală", a declarat Szijjarto ca răspuns la o întrebare în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul albanez. "Nu suntem obligaţi să tolerăm astfel de minciuni din partea nimănui. Nici măcar dacă acea persoană este preşedintele Statelor Unite ale Americii", a punctat Szijjártó, citat de MTI.

El a anunţat că guvernul maghiar l-a convocat pe ambasadorul american din cauza declaraţiilor pe care Joe Biden le-a făcut despre premierul Viktor Orbán. "Întrucât a fost spusă această minciună despre premierul ungar, l-am convocat la minister pe ambasadorul SUA. Acesta a fost aici astăzi (marţi - n.r..), l-a primit secretarul de stat Magyar Levente. Şi l-am rugat să ne arate exact când şi unde a spus prim-ministrul acest lucru", a declarat Péter Szijjártó. „Evident că nu a fost făcută o astfel de declaraţie, astfel că nu am putut obţine vreun răspuns semnificativ", a precizat ministrul.

Guvernul naţionalist al lui Viktor Orban a fost adesea în dezacord cu administraţia Biden, inclusiv în ceea ce priveşte legăturile strânse ale Ungariei cu Rusia. Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a criticat în repetate rânduri deciziile Budapestei, fiind, la rândul său, ţinta reproşurilor guvernului lui Viktor Orban.de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list