Centrala Zaporojie ar fi fost bombardată de ucraineni, susțin rușii. Informația nu a fost confirmată deocamdată

 

Un dispozitiv exploziv a fost lansat în zona gardului unde se află rezervoarele de combustibil diesel, a declarat conducerea centralei nucleare, adăugând că experţii AIEA de la centrala nucleară au fost notificaţi cu privire la bombardament.

Reuters menţionează că informaţia nu poate fi verificată deocamdată.

Centrala de la Zaporojie a fost ocupată de forţele ruse încă din primele faze ale invaziei declanşate de Moscova la 24 februarie 2024. În primul an al conflictului mai ales, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, că vizează centrala în atacuri. Situaţia a stârnit îngrijorarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Săptămâna trecută, Consiliul Guvernatorilor AIEA a votat pentru a cere Rusiei să se retragă din centrală, iar aceasta să revină sub controlul autorităţilor ucrainene.

Deşi o parte din personalul ucrainean lucrează în prezent alături de ruşi pentru a opera centrala, unii ucraineni au fost excluşi din centrală pentru că au refuzat să semneze noi contracte cu ruşii.

Rafael Grossi, şeful AIEA, s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta, printre altele, despre centrala nucleară Zaporojie. Grossi a declarat că Putin a confirmat cooperarea sa în asigurarea securităţii centralei în timpul discuţiilor lor. AIEA a oferit o evaluare tehnică a situaţiei actuale de la centrala Zaporojie şi a discutat potenţialele planuri de viitor pentru repornirea acesteia, având în vedere starea actuală, a declarat Grossi, fără a oferi detalii suplimentare.



de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list