Cel mai bogat sportiv din istorie este de origine din Portugalia, dar nu este Cristiano Ronaldo

Toată lumea îi știe pe Michael Jordan, Leo Messi, Cristiano Ronaldo sau LeBron James. Însă, aproape nimeni nu a auzit de Gaius Appuleius Diocles, din provincia Lusitania a Imperiului Roman, actualul teritoriu al Portugaliei.

Gaius era... conducător de care. În secolul al doilea d.Hr., când a trăit acesta, cursele de care erau sportul cel mai popular, atrăgând pe oricine, de la sclavi la împărat. Pe Circus Maximus, locul de desfăşurare a curselor la Roma, se adunau 250.000 de spectatori, mai mulţi chiar decât la luptele cu gladiatori de la Colosseum.

Potrivit istoricilor, Gaius a fost cel mai mare conducător de care, câştigând 1462 de curse din cele 4257 la care a participat într-o carieră neobişnuit de lungă, de 24 de ani. O inscripţie datând din anul 146, anul retragerii sale, arată că el ar fi câştigat astfel, numai din premii, peste 35 de milioane de sesterţi, adică de 5 ori salariul celui mai bine plătit guvernator de provincie pe aceeaşi perioadă de timp.

Deloc rău, când te gândeşti că mânuitorii de atelaje erau de regulă analfa­beţi, proveniţi din păturile de jos ale societăţii.Având în vedere cât de diferită este economia modernă faţă de cea de acum două mii de ani, a fost greu  de calculat echivalentul acelei sume în banii noştri.

Aşa că istoricii s-au gândit să echivaleze soldele celor mai mari armate de atunci şi acum, adică cea romană şi, respectiv, cea americană. Şi cum cu 35 de milioane de sesterţi puteau fi plătite salariile tuturor soldaţilor romani vreme de 10 săptămâni, câştigurile lui Gaius ar fi însemnat astăzi...15 miliarde de dolari! 

Publicaţia americană Sportico, specializată în sport business, a dat joi publicităţii un clasament al celor mai bogaţi sportivi ai tuturor timpurilor, incluzând toate tipurile de venit ale acestora, actualizate la rata inflaţiei. Pe locul unu se situează acum baschetbalistul american Michael Jordan.

Cei mai bogați sportivi ai zilelor noastre

Jordan este cel mai bine plătit sportiv din toate timpurile, cu venituri din carieră, ajustate la inflaţie, de 2,62 miliarde de dolari, doar 6% din total provenind din contractele sale de jucător al lui Chicago Bulls şi Washington Wizards.

Estimarea se bazează pe salarii, sponsorizări, licenţe şi alte câştiguri realizate de când Jordan a devenit profesionist în 1984 şi include sponsorizările în curs de desfăşurare cu Nike, Gatorade, Hanes şi Upper Deck.

Michael Jordan este în fruntea unui cvintet de vedete ale baschetului, ce îşi găsesc locul în topul celor mai bine plătiţi 25 de sportivi din toate timpurile. LeBron James (1,17 miliarde de dolari), Kobe Bryant (930 de milioane de dolari), Shaquille O'Neal (870 de milioane de dolari) şi Kevin Durant (625 de milioane de dolari) sunt prezenţi, de asemenea, în clasament.

Un trio de jucători de golf a terminat pe locurile imediat următoare, după Jordan: Tiger Woods (2,1 miliarde de dolari), Arnold Palmer (1,5 miliarde de dolari) şi Jack Nicklaus (1,38 miliarde de dolari). Cele mai mari câştiguri pentru Nicklaus şi Palmer au venit după ce au dominat acest sport în anii 1960 şi 1970.

Legendele boxului Mike Tyson (790 de milioane de dolari) şi Oscar De La Hoya (595 de milioane de dolari) au intrat în clasament, după ajustarea la inflaţie, deoarece au câştigat peste 30 de milioane de dolari pentru luptele de box la care au participat, pe vremea când erau cele mai mari vedete pay-per-view din acest sport. Dacă nu s-ar fi ţinut cont de inflaţie, cei doi nu ar mai fi prins loc în top 25, fiind înlocuiţi de vedete ale zilelor noastre, precum Rafael Nadal sau Brady şi Conor McGregor.

Singurul pugilist din Top 10 este Floyd Mayweather, cu o avere estimată de 1,2 miliarde, cu care se situează pe locul 6.

Sportivi din opt sporturi au intrat în top 25, iar câştigurile lor cumulate se ridică la 25,5 miliarde de dolari. Este un club exclusiv masculin, cea mai apropiată sportivă, Serena Williams, cu 480 de milioane de dolari, prinzând un loc doar în top 40.

Primul fotbalist din top este Cristiano Ronaldo, aflat pe un onorabil loc 5, cu 1,24 miliarde de dolari, urmat pe locul 8 de rivalul său de generaţie, Leo Messi, aflat pe locul 8, cu 1,14 miliarde.

Locurile 9 şi 10 revin automobilismului, prin Michael Schumacher, cu 1,3 miliarde USD, şi tenisului, prin Roger Federer, cu 1,12 miliarde.

Top 25 cei mai bogaţi sportivi din toate timpurile:

1. Michael Jordan: 2,62 miliarde de dolari (câştiguri din carieră ajustate la inflaţie)

2. Tiger Woods: 2,1 miliarde de dolari

3. Arnold Palmer: 1,5 miliarde de dolari

4. Jack Nicklaus: 1,38 miliarde de dolari

5. Cristiano Ronaldo: 1,24 miliarde de dolari

6. Floyd Mayweather: 1,2 miliarde de dolari

7. LeBron James: 1,17 miliarde de dolari

SURSAde pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list