Nici Elveția nu mai este ce a fost odată. Țara cantoanelor, lovită de inflație

În ceea ce privește puterea de cumpărare, Elveția se bucură de o situație de două ori de invidiat: pe de o parte, oamenii de acolo au în medie un nivel de trai mult mai ridicat decât vecinii lor; venitul disponibil pe cap de locuitor este de aproape 50.000 euro pe an (față de puțin peste jumătate din această sumă în Austria sau Germania).

Pe de altă parte, inflația, care subminează puterea de cumpărare, a fost semnificativ mai scăzută în ultimii ani în Elveția. În timp ce prețurile generale au crescut cu aproximativ 17% în Germania din decembrie 2020 până la sfârșitul anului 2023, Elveția a înregistrat o creștere de doar 6%. În aceeași perioadă, prețurile alimentelor au crescut mai semnificativ în mai multe țări (31% în Germania, 40% în Marea Britanie sau 43% în Estonia), față de încă 6% în Elveția

După cum arată sondajul comandat de Deloitte și realizat în noiembrie 2022-noiembrie 2023 în rândul a 1.900 de consumatori elvețieni, inflația a fost o povară pentru mulți oameni. A dus la schimbări de comportament care probabil vor continua, cel puțin parțial.

27% dintre cei chestionați indică faptul că inflația a fost o povară mare în ultimele douăsprezece luni, și una medie pentru 38% dintre aceștia. Valorile pentru Elveția francofonă sunt ușor mai mari

Această povară a condus la o schimbare a comportamentului în două forme. Pe de o parte, cheltuielile neesențiale au fost reduse. 52% dintre cei chestionați și-au limitat ieșirile sau mesele în restaurante. Peste 40% dintre ei au tăiat din cheltuielile pentru distracție, dar și din cele pentru achiziții de mobilier, electrocasnice sau îmbrăcăminte.

41% și-au limitat și călătoriile în străinătate. Peste o treime dintre cei chestionați au încercat să-și reducă cheltuielile inclusiv pentru alimente. Mâncarea reprezintă o cheltuială necesară și obișnuită, care reprezintă aproximativ 8% din bugetul mediu al gospodăriei conform Oficiului Federal de Statistică.

9 din 10 elvețieni au continuat să investească în Educație, care continuă să fie considerate o prioritate



de pe realitatea.net ext
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list