SUA și Marea Britanie au lovit aerian capitala Yemenului și alte orașe controlate de rebelii houthi. Temeri legate de un nou război

Biden a declarat că atacurile sunt represalii la acțiunile rebelilor susținuți de Iran asupra navelor din Marea Roșie. Aceștia au atacat repetat cu drone și rachete transportul comercial din Marea Roșie, potrivit Sky News.

 

În recplică, rebelii au transmis prin intermediul postului de televiziune pe care îl controlează că loviturile au vizat capitala Yemenului, Sanaa, și orașele Hodeida şi Saada, controlate de houthi. Arabia Saudită a transmis urmăreşte cu "îngrijorare" evoluţia situaţiei din statul vecin și a lansat un apel la reţinere.

 

Jurnaliștii Associated Press din capitala Yemenului relatează că au auzit patru explozii vineri dimineață, ora locală. Loviturile au vizat zona portuară a orașului controlat de Houthi.

 

Joe Biden a declarat că atacurile au avut loc la "indicațiile sale", împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, pentru că rebelii puneau în pericol libertatea de navigație "pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume". Biden a mai spus că "nu va ezita să direcționeze măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar".

 

Liderul houthi Abdul-Malik al-Houthi a promis un răspuns puternic la loviturile aeriene întreprinse de SUA şi Marea Britanie, transmite dpa citată de Agerpres.ro.

 

El a avertizat că 'nicio agresiune americană nu va rămâne vreodată fără răspuns, şi nu vom ezita, cu voia lui Dumnezeu, să facem tot ce putem'.

 

În ultimele luni, peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roșie – ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce privește transportul produselor. Iar la 9 ianuarie, Houthis a lansat cel mai mare atac de până acum – vizând direct navele americane.

 

Rebelii houthi duc un război civil din 2014 împotriva guvernului yemenit. Guvernul a fost sprijinit împotriva Houthis de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Până la începutul anului 2022, războiul a provocat aproximativ 377.000 de morți și strămutarea a patru milioane de persoane, potrivit ONU.

 



de pe realitatea.net ext
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list